Hur jobba kreativt i en miljö som avbryter, stör och ger lite till inga möjligheter att välja själv?

Hur kan man jobba kreativt i kontorsmiljö? Ni som gör det, hur grejar ni det? Har ni någon plan för detta på arbetsplatsen?

Skrev förra veckan om fördelar och nackdelar med att vara egenföretagare. En fördel som många verkar vara överens om är att man får jobba ostört och lägga upp dagen tämligen fritt.

Vi med kreativa jobb kan som egenföretagare välja att göra något helt annat när det inte flyter på – motionera, hänga tvätt, meditera – för att få distans och sluta försöka tvinga fram något. Att kunna ta en längre paus utan att någon tittar snett eller ifrågasätter är verkligen viktigt för kreativa arbetsuppgifter. Pauser är viktiga för alla, men att skriva eller designa är inte samma sak som att räkna löner, betjäna kunder eller göra en inventering.

I en kreativ process sker mycket utanför den konkreta arbetsinsatsen. Kanske rentav största delen! Och då måste man få komma ifrån emellanåt.

Min erfarenhet av att jobba på kontor är att någon hela tiden avbryter med ”Kan du kolla på en grej”, och en timmes promenad mitt på dagen eller bara sitta och blunda i 10 min = uteslutet.

Med allt det tar av fokusering, behov av tid utan avbrott och möjlighet att välja så ser jag ett kontorslandskap som den värsta miljö man kan tänka sig!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *