Spelar text någon roll?

Ibland undrar jag om det egentligen spelar så stor roll hur man skriver. Så länge det är läsbart. Jag märker på mig själv att om ämnet av en eller annan anledning intresserar, så läser jag, även om texten inte är språkligt fulländad och elegant strukturerad.

Då jag till exempel surfar efter en produkt som jag vill köpa, så tänker jag inte ens på hur säljtexterna är skrivna, så länge jag får den information jag behöver. Det händer att jag retar upp mig på särskrivningar, dåliga översättningar och grammatiska fel. Men det är inget som hindrar mig från att köpa produkten, om jag i övrigt finner att den håller måttet. När jag går på Prisma så köper jag syltmunkar om jag vill ha dem, även om det står SYLT MUNK.

Det är i sammanhang när vi behöver övertyga, få uppmärksamhet för en sak eller introducera något helt nytt, som det blir viktigare med språket. (Missförstå mig inte, JAG tycker att språket alltid är viktigt. Men när jag studerar mitt eget beteende så är det inte alltid avgörande). En text som ska väcka nyfikenhet på något som man inte visste att fanns eller som man inte kan så mycket om tjänar på att vara genomtänkt och välskriven. Allt beroende på sammanhang förstås. Det är inte alltid som rättstavning och grammatik måste vara helt perfekta för att en text ändå ska få genomslag. Vad som egentligen gör en text till texternas text är ganska obegripligt egentligen. När vi blir påverkade av något vi läser kan det bero på en bra struktur och skicklig språkhantering av en duktig skribent. Men det kan också vimla av språkfel och andra bristfälligheter, och likväl blir vi berörda. Ämnet spelar roll givetvis. Om någon skriver ett hjärtskärande inlägg om övergivna katter, så ligger det nära till hands att man öppnar sin plånbok ändå, även om texten var undermålig men berättelsen gripande.

Sanningen är att vi aldrig slutgiltigt kommer att kunna fastställa vad som fungerar eller inte. Erfarenhet ger tyst kunskap som kanske hjälper en att skriva övertygande, men det är ingen garanti mot att man inte plötsligt ser sig totalt överkörd av en amatör som skriver för första gången.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *