Omfamna din passion, men kom ihåg att glömma ditt lösenord ibland

Jag har en lång period bakom mig av intensivt skrivande och annat som relaterar till det: läsande, studier och annan informationsinhämtning. Emellanåt har det känts som om jag verkligen borde ta en paus. Eftersom även kreativt arbete kräver det. Men jag har inte kunnat. Eller velat.

Nu är det dock sommar och andra saker pockar på ens uppmärksamhet. Det är gäster, resor och annat som hör sommaren till. Idag har jag inte suttit vid datorn hela dagen, som jag vanligtvis gör en vardag, utan städat inför ett besök senare i veckan. Och när jag nu sätter mig ner och ska skriva inlägg, så märker jag att jag lite grann saknar idéer. För idéerna kommer ju när jag skriver, läser och studerar. Inte när jag städar.

I det stora hela ser jag det som en positiv sak, eftersom min hjärna vilat sig. Den här tiden, 15-tiden, brukar jag vara trött i ögonen och huvudet och lite smågrinig. Nu är jag pigg, trots att hjärnan känns tom. Dammtorkning och skurande kräver ju som bekant inte så mycket hjärnverksamhet. Det är bra att ge de kognitiva delarna av hjärnan en paus då och då, och syssla med något annat.

En expert av något slag sa en gång att om man inte kommer ihåg sitt lösenord efter semestern så är det bra. För det är ett tecken på att hjärnan släppt taget och vilat upp sig ordentligt.

Men det påminner mig också om hur viktigt det är att uppehålla sig med det man vill utvecklas i och bli bra på. Omge sig med det och snarlika aktiviteter. Om jag vill bli en bättre skribent så är det en god idé för mig att omge mig med saker och aktiviteter som relaterar till skrivandet. Det tränar idé- och skrivmusklerna.

Det är som att lära sig ett nytt språk: det räcker inte att bara gå på en kurs ett par timmar i veckan, och göra hemuppgifterna. Helst ska du också läsa, lyssna och omge dig med språket. Leva det.

Balans kan vara en svår utmaning för oss som älskar det vi gör. För vi VILL ju göra det. Jag tror inte jag kommer glömma mitt lösenord denna sommar.

Läs också:

Tankar efter en mental fasta

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *