Rensa ut all skit och bli kreativ!

Man tager vad man hawer.

-Cajsa Warg

”Jag får ingenting gjort” är nog den vanligaste frasen i modern tid.

Med all den input vi har borde kreativitet vara den enklaste grejen i världen. Men tillgången på information är en fälla. För vi drunknar ju i intryck, möjligheter och alternativ. Det gör att det blir svårt att göra val. Vilket av alla 10 000 typsnitt ska jag välja till min hemsida? Vilken färgkombination, vilken bild? Var ska menyn sitta?

Ja, var ska den sitta? Det kanske inte spelar så stor roll? Jag ska berätta något nu, som kan komma som en chock. Dina möjligheter att kontrollera folks intryck av din hemsida (eller vilket som helst kreativt projekt, som att skriva ett blogginlägg t. ex.) är begränsade. Ändå beter du dig som om det låg helt i dina händer, eftersom du aldrig kan sluta välja. Precis som om det låg ett svar någonstans i slutet av allt väljande. Men det finns inget svar. Din enda chans till feedback är att producera, och du kommer aldrig dit, för det sitter något i vägen för dig: Du själv.

Valmöjligheter i det oändliga är både vår tids välsignelse och förbannelse. Nu skriver jag om det senare. För det är när du tvingas hushålla, ta vad du har och skapa av det, nyttomaximera, som du blir kreativ. Men det är ju problematiskt förstås, för vi lever ju inte med brist. Inte på riktigt. Så vad göra?

Det går att komma åt problemet med lite fantasi. Du måste helt enkelt skapa din egen ”brist”. Det kräver att du bestämmer dig och avgränsar dig.

Anta att du vill skriva, men har suttit i två veckor med writer’s block. Plocka upp närmaste bok eller tidning, öppna den och skriv om det första du ser. Nu får din fantasi verkligen arbeta, för du får skriva om bara det! Det är ett helt annat utgångsläge än när du sitter i intrycksträsket och försöker singla ut ett enskilt ämne – det är förvirrande. Nu har du bara ett intryck du får skriva om, men desto mer plats för din kreativitet att go bananas. Infallsvinkeln får nämligen vara precis vilken som helst.

Svårt med font-, färg- och fotoval? Välj tre huvudfavoriter och arrangera en liten lottdragning.

Sluta fundera, välja och snacka. GÖR! Det är det enda som tar dig vidare.

 

Relaterade inlägg:

Ta inte text på så stort allvar. Så blir du av med skrivkramp

Om stora idéer och hur de föds

Vill du vara skribent? Så skriv!

Sluta prokrastinera och börja producera

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *