Att nätverka är att hjälpa andra i första hand

The currency of real networking is not greed but generosity.

-Keith Ferrazzi

För ett tag sedan deltog jag i en kurs i företagande. Med tiden som kursen löpte på blev folk mer och mer bekanta med varandra, och kurstillfällena började fyllas av ett gemytligt tjatter. När kursen led mot sitt slut föreslog någon att vi skulle starta en Facebook-grupp, där vi skulle kunna fortsätta hålla kontakten, diskutera och nätverka.

Jag gick med naturligtvis. Lite senare fick jag en kolumn publicerad i en tidning. En positiv händelse som hjälpte min karriär framåt. Eftersom några andra också hade delat med sig av framsteg de gjort i sitt företagande, så delade jag artikeln i gruppen.

Två personer av nästan 30 gillade, trots att alla i gruppen hade sett mitt inlägg. Jag måste erkänna att jag blev lite besviken. Det kändes som om de andra inte unnade mig min framgång. Jag är inte så naiv att jag tror att folk alltid orkar läsa allt man delar. Men bara det att jag fått min text publicerad hade väl varit värt åtminstone en tumme? En stund kändes det som om jag var utsatt för en komplott, där de andra tryckte ner mig psykologiskt. Jantelagen, kallas det visst.

Men sedan började jag fundera vidare på detta med att uppmuntra andra, och dess relation till nätverkande. Och jag blev glad igen då jag tänkte att jag förstår något som många andra inte förstått. Att nätverka är nämligen inte bara att framhäva sig själv, gå runt och presentera sig och berätta vem man är och vad man gör. Det är lika mycket att lyssna, klappa på axeln, berömma och glädja sig när det går bra för andra.

Jag kommer troligtvis inte att rekommendera någon från den här gruppen, om jag blir tillfrågad om trädgårdsmästare, revisorer och hemsidesnickare. Det är ingen medveten strategi, eftersom jag aldrig förstått mig på sociala spel och intriger. Det är en mänsklig reaktion. Jag kommer nämligen ihåg namnet bara på de människor som gillade mitt inlägg (och dem skulle jag rekommendera)! Så är det nämligen, gott folk. Skapar du ett rykte som en som stöttar och uppmuntrar, så blir du ihågkommen och rekommenderad. Annars inte.

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *