Om skrivrutiner: Lita inte på känslorna. De leder dig ofta fel

Jag är en vän av rutiner. Också när det gäller kreativitet. Skriva varje dag, hur jobbigt och motigt det än känns att sätta igång, och hur dåligt det än känns att det går.

En stötesten för många är att de tror att arbetet inte går framåt när det inte känns att det går framåt. De tror att stora framsteg ackompanjeras av lika stora känslor av framsteg. Men i själva verket är det när vi jobbar på no matter what som vi tillryggalägger de flesta milen på den resa ett skrivprojekt innebär.

Detta har jag lärt mig från situationer, där jag inte haft något annat val än att jobba på, eftersom det har funnits en deadline med i bilden. På något mirakulöst sätt har arbetet blivit färdigt, även om det sällan kändes att det egentligen hände något. Och när jag i efterhand tittar på stycken jag vet att jag skrev under stor vånda, sticker de inte ut som något speciellt. Men när jag skrev dem var jag helt övertygad om deras uselhet.

Under studietiden var jag till och med med om att en lärare specifikt lyfte upp ett sådant avsnitt från min essä som ”mycket bra”. Tänk om jag hade raderat avsnittet därför att jag bedömde det som dåligt i min egen känslovillervalla?

Jag hade aldrig fått uppleva berömmets sötma!

Den viktigaste lärdomen som jag vill dela med mig av är, att de stunder jag upplevde att jag var inspirerad aldrig hade räckt för att ro projektet i hamn. Vi förstår inte alltid själva när vi åstadkommer något ”bra” eller ”dåligt”. Vi ska därför inte lita alltför mycket på våra känslor, utan mer lära oss förlita oss på processen. Uthållighet och beslutsamhet leder dig dit du vill, förr eller senare.

You have to relax, write what you write. It sounds easy but it’s really, really hard. One of the things it took me longest to learn was to trust the writing process.

-Diane Setterfield

Läs mer:

Om stora idéer och hur det föds

Vill du vara skribent? Så skriv!

Ta inte text på så stort allvar. Så blir du av med skrivkramp

Sluta prokrastinera och börja producera

 

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *