Om stora idéer och hur de föds

Ju mer jag tränar desto mer tur har jag.

-Ingemar Stenmark

If you write one story, it may be bad; if you write a hundred, you have the odds in your favor.

-Edgar Rice Burroughs

Alla har vi upplevt vad vi gärna betraktar som en lyckträff. Plötsligt blir vi erbjudna drömjobbet, eller träffar vårt livs kärlek.

Så visst existerar lyckträffar. Men räkna inte med dem. Lyckträffar har en tendens att hålla sig borta, när vi sitter och bara önskar så in i bomben att de ska inträffa.

”Lyckträffar” kan du hoppas på bara om du aktivt ser till att vara på ställen eller göra saker där sannolikheten för fullträff (ett bättre ord för fenomenet) ökar. Och då handlar det inte om lyckträffar, utan ihärdighet. Ingemar hade inte mer tur än någon annan av oss, men han låg i och tränade och gjorde det möjligt för turen att infinna sig, så att säga. Självklart hade han något av vad vi brukar kalla anlag också, men anlag i sig räcker ingenstans, man måste träna hårt ändå.

När jag för ett tag sedan ivrigt studerade fotograferingsguider, fick jag lära mig att naturfotografer kan ta upp till 1000 bilder, för att få en lyckad. Som barn kastade jag gärna pil, och jag kastade och kastade och kastade, och fick fler och fler tior (och massor av små hål i husväggen till min målarpappas stora harm). Jag planerade inte först hur pilen skulle flyga genom luften i den perfekta bågen för att träffa tian, utan jag kastade, kastade, kastade…

Detsamma gäller för skrivande. Regelbundet och flitigt skrivande ökar sannolikheten för att det där fulländade ska dyka upp. Men du måste vara på rätt plats då, nämligen vid tangentbordet. Tangentbordet (pennan) är nämligen kanalen som går mellan idé och dess förverkligande.

Om du inte gör något alls, är dina chanser till fullträff i praktiken lika med noll. Ju mer du ligger i, desto oftare håller du kanalen öppen för dina idéer att flöda, ut på bloggen, FB eller bokens sidor. För idéerna är ingenting så länge de ligger kvar inne i ditt huvud, eller som en kråka i en anteckningsbok.

Skriver du mycket och ofta, kommer det kanske att bli många hål i väggen. Men utan de där hålen blir det inga tior heller.

 

 

 

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *