Vill du vara skribent? Så skriv!

People on the outside think there’s something magical about writing, that you go up in the attic at midnight and cast the bones and come down in the morning with a story, but it isn’t like that. You sit in back of the typewriter and you work, and that’s all there is to it.

Harlan Ellison

En vanlig fälla som folk som vill skriva ramlar i är att betrakta skrivandet som en konst. De går och väntar att den stora IDÉN ska infinna sig. Eller ännu värre, de går och väntar på att INSPIRATIONEN ska infinna sig.

För den som vill vara en produktiv skribent, lönar det sig emellertid att betrakta skrivandet som ett hantverk. Låt oss ta ett hantverk, säg, snickeri. Din uppgift är att tillverka en lite mer avancerad och dekorativ bänk. När du börjar, vet du inte hur du skall gå till väga. Kanske någon visar dig, men du lär dig inte förrän du snickrat ett antal bänkar själv. De första tar säkert lång tid att få ihop och blir fula som f-n, men för varje bänk du snickrar så blir det bättre. Och så småningom snickrar du ihop en bänk på nolltid utan att ens tänka på det särskilt mycket. Du bara gör det.

”Det där går inte att tillämpa på skrivande”, säger ni nu. Jo, det går det visst det. För att lära dig skriva, måste du skriva. Om du sitter och drömmer om att skriva, så skriver du inte, du drömmer om att skriva. Om allt du ska skriva när den där stora idén kommer. Om allt fantastiskt och enastående du ska skapa när du blir inspirerad.

Det du behöver är självdisciplin att skriva regelbundet, varje dag, vare sig du känner för det eller inte. Och du kommer att märka att det blir mer och mer automatiskt, precis som i exemplet med att snickra en bänk.

Saknar du idéer? Slå upp närmaste bok eller tidning, skriv om något du ser där. Publicera det du skriver nånstans, en blogg, en FB-grupp eller vad som helst. Det hjälper dig att bli av med perfektionismen, för om du upptäcker ett skrivfel i efterhand i den redan publicerade texten, så kommer du att märka att det inte spelar någon roll whatsoever, och att du inte dog av det.

Har du skrivit något idag? Skrev du igår? Vad ska du skriva imorgon?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *